Ксилитолови дъвки

Ксилитолови дъвки

Ксилитолови дъвки

Средностатистическият човек консумира около 100 дъвки годишно. Понякога дъвките се използват и функционално, а не само за удоволствие, напр. за орална хигиена, специализирани дъвки за отказване тютюнопушене, дъвки при дискомфорт при морска болест и тн. 

Възрастните обикновено контролират гълтателния си рефлекс и неконтролируемото дъвчене с часове, но при децата трябва да се обърне внимание на това.

Асортиментът от дъвки на пазара е огромен. Когато купувате дъвки, уверете се, че е без захар и съдържа естествени оцветители като калциев карбонат вместо титанов диоксид. Препоръчително е деца и възрастни да консумират  дъвки, които съдържат заместителя на захарта ксилитол в 100% концентрация.

Положителните характеристики на дъвките: 

  • Дъвката повишава фокуса.
    Това е така, защото дъвчещите движения увеличават притока на кръв и кислород към мозъка с до 25%. По същия начин може да се облекчи свързаното със стреса напрежение в дъвкателните и лицеви мускули. 
  • Ксилитоловите дъвки спомагат за здрава устната кухина - стимулират слюноотделянето, което премахва хранителните остатъци и предотвратява повишаването на вредните нива на киселина, също така допринасят за реминерализацията на зъбите.
  • Дъвката също е важен спътник при пътуването по въздух, тъй като предотвратява болката в ушите по време на излитане/кацане и намалява натиска върху ушите.

Не забравяйте:

  • Докато дъвченето на дъвка в нормални граници облекчава напрежението в челюстите, прекомерното дъвчене в продължение на няколко часа има точно обратния ефект – напрягате челюстите. Интересен факт е, че дъвките подсладени само с ксилитол губят естествения си аромат след около 5 минути, тъй като за разлика от синтетичните подсладители, ксилитолът не може изкуствено да удължи вкуса. Това всъщност ви напомня да изплюете дъвката на време без да натоварвате излишно челюстите си. 
  • Винаги изхвърляйте използваните дъвки в кофата за боклук, а не на улицата или в природата.
Liquid error (layout/theme line 139): Could not find asset snippets/social-login.liquid