Ксилитол - интересни факти

Ксилитол - интересни факти

Ксилитол - интересни факти

  • Ксилитолът е естествен захарен алкохол, получен предимно от твърда дървесина или царевични кочани.
  • Човешкото тяло познава ксилитола, защото се произвежда по време на метаболизма. Така той бързо го разпознава от тялото и усвоява, което положително отличава ксилитола от изкуствените подсладители.
  • Ксилитолът съдържа 40% по-малко калории и 75% по-малко въглехидрати в сравнение със захарта (240 kcal на 100 g).
  • В същото време, нивото на сладост е идентично с това на захарта, така че е много подходящо за употреба не само по време на диета, но и като постоянен заместител на захарта.
  • Изследванията са доказали неговата ефективност в борбата с вредните бактерии в устата, които причиняват кариес и приносът му за реминерализацията на зъбите. Ксилитолът намалява прилепването на бактериите към зъбните повърхности и по този начин намалява образуването на зъбна плака. Ксилитолът стимулиране слюноотделянето и по този начин се неутрализират замърсяванията в устната кухина. Затова най-често се среща в продуктите за грижа за устната кухина.
  • Ксилитолът е подходящ при хора страдащи от захарен диабет, тъй като се усвоява без инсулин.
  • Често по време на диети или някои заболявания хората се сблъскват със сухота в устата и неприятна миризма. Ксилитолът лесно се справя с тази задача, тъй като стимулира отделянето на слюнка, инхибира бактериите причиняващи лош дъх и плака. 
  • При прекомерна употреба, ксилитолът може да се появи слабителен ефект.
  • Защо ксилитолът не е намирал по-широко приложение доскоро? 
Производството на ксилитол е около 20 пъти по-скъпо от производството на обикновена захар, а също и много по-скъпо от производството на други заместители на захарта и подсладители. Обработката му е не само по-трудоемка, но и по-скъпа и следователно по-малко привлекателна за много производители. Ксилитолът, за разлика от синтетичните подсладители като аспартам и ацесулфам, не може изкуствено да удължи вкуса. Следователно подсладените дъвки и други изделия, съдържащи изключително ксилитол в състава си, губят естествения си аромат след около 5 минути, докато опонентите могат да го запазят по-дълго. Следователно за индустрията тези синтетично подсладени дъвки имат по-висока добавена стойност. В крайна сметка за сметка на потребителите.


Liquid error (layout/theme line 139): Could not find asset snippets/social-login.liquid